Z izdelano v Sloveniji.
SLO
LITTLE ONE'S - NOVA OTROŠKA LINIJA !

ANTIAGEING - Kaj lahko pričakujemo od kreme za obraz in kaj ne?

Najbrž kremo za obraz uporablja velika večina ljudi, pretežno sicer ženske. Reklame, ki jih lahko vidimo po televiziji ali pa kjerkoli drugje na spletu obljubljajo večno mladost, poživitev in pomladitev obraza v le nekaj dneh. Ampak pomislite, če bi bilo to res, kdo pa bi kupoval kreme čez 1 leto, če bi že vsi prišli do želenega rezultata? Najbrž nihče.

V današnjem blogu ti predstavimo kaj sploh je glavna naloga kreme in kako se to kaže na naši koži. Kdaj lahko rečemo, da od kreme pričakujemo preveč in kdaj so naša pričakovanja upravičena?

Kako hitro se staramo je odvisno od več dejavnikov, a v največji meri je to posledica oksidativnega stresa. Načeloma lahko oksidativni stres nevtralizirajo antioksidanti, vendar pa v neki točki situacija ni več obvladljiva in se začnemo starati. Ravno iz tega vidika je antiage takšen izziv za kozmetična kot tudi farmacevtska podjetja.

Povpraševanje za antiage…

Trenutno so za pomlajevanje na voljo različne strategije. Blage in zmerne gubice ter druge znake staranja je mogoče tretirati lokalno. Globlje gube pa po navadi strokovnjaki obvladujejo z botulin toksinom A (˝botoks˝) ali z drugimi dermalnimi polnili.

Kaj v kremi ¨neguje¨ in kaj ¨vlaži¨?

Krema je po navadi sestavljena v grobem iz oljne in vodne faze. V vodno fazo po navadi dodajo vlažilce, ki poskrbijo za ustrezno vlago v koži. V oljno fazo pa dodajo določena olja in masla, ki kožo negujejo, zaščitijo pred zunanjimi dejavniki ipd. Kot dodatne sestavine pa lahko dodajo še aktivne učinkovine in druge nujno potrebne snovi, da izdelek sploh lahko obstaja.

Kreme za obraz pripomorejo k zaščiti vseh izdelkov, ki smo jih pred tem nanesli obraz in bodo potencialno poskrbeli za želen rezultat. Ampak staranja nam krema žal ne bo preprečila. 

Zakaj je temu tako?

Naša koža, natančneje kožna pregrada ima nalogo, da ne prepušča snovi, pa naj bodo to dobre ali pa slabe snovi za kožo. S kozmetičnimi izdelki poskušamo na nek način prelisičiti kožo, da vseeno sprejme določene dobre snovi, saj tako poskrbimo za zdravo in čvrsto kožo, a je potreben poseben pristop, da snovi pridejo so željenega mesta.

Ni vse črno in belo

Seveda obstajajo na tržišču kreme, ki imajo določeno stopnjo pomlajevalnega učinka, ampak je to odvisno od več parametrov. Prvi in najpomembnejši je vsebnost določene aktivne učinkovine in v kakšni koncentraciji se ta nahaja v kremi.

Torej, če je aktivne učinkovine premalo, je zelo verjetno, da ne bomo prišli do željenega rezultata. Če pa je aktivna sestavina v nekih priporočenih koncentracijah, pa lahko z redno in pravilno uporabo kreme in ostalih kozmetičnih izdelkov pridemo do nekega izboljšanja.

Potrebno je tudi zagotoviti, da je aktivna učinkovina stabilna in da lahko pride na mesto delovanja, v nasprotnem primeru ne bo efekta, tudi če je koncentracija prava.

Antiage sestavine so večinoma antioksidanti, obstajajo pa tudi razni peptidi, kombinacije s kislinami, vitamini in različne nove sestavine, ki se odkrivajo in nastajajo čisto vsak dan. Izbira je res ogromna!

Študije

V študiji so testirali več kozmetičnih izdelkov z vsebnostjo močnega antioksidanta. Posameznice stare 35 let in več, so uporabljale dnevno in nočno kremo ter kremo za oči iz iste linije. Po 28 dneh so testiranke poročale, da kreme pripomorejo k večji navlaženosti kože, pri posameznicah se je izboljšala tudi elastičnost kože ter zmanjšala globina gubic.

V drugi študiji pa so kot pomlajevalno sestavino uporabili kombinacijo ferulične kisline, izvlečka ingverja ter gotu kole (cantella asiatica) in pa olje brazilske kreše. Po osmih tednih so poročali o boljši čvrstosti kože, kar nakazuje, da omenjene sestavine delujejo pomlajevalno.

V drugi študiji je bilo sicer premalo prostovoljk in ne moremo z gotovostjo trditi, da je bila študija resnično uspešna. Ampak načeloma pomlajevalne kreme delujejo tako, kot je opisano v študiji in so to tudi dokazali.

Kaj pa preventiva?

Če začnete z uporabo izdelka prej kot je to predvideno, in poskrbite za preventivo, potem obstaja možnost, da boste znake staranja uspešno zamaknili. Najbrž jih ne boste mogli preprečiti, bo pa zaradi pravilne hidratacije in nege kože sigurno vaša koža dalj časa videti sveža, sijoča predvsem pa zdrava. In točno to si želimo, kajne?

Ne pričakujte nemogoče

Kreme so dopolnilna oziroma bolj zaključna faza pri negi kože. Za bolj specifično nego se raje poslužujte serumov in raznih kislinskih pilingov, ki so sposobni prodreti v določene plasti kože. Po navadi pa imajo tudi serumi večje koncentracije aktivnih učinkovin v primerjavi s kremami in so tudi iz tega vidika bolj uspešni, tudi v boju z gubicami.

Je pa še bolj pomembno, da za zdravo kožo poskrbimo od znotraj. To vključuje pravilno prehrano, gibanje, uživanje prehranskih dodatkov, če je to potrebno itd.

Sicer pa imamo gubice slej ali prej vsi in se jih ne rabimo sramovati. Bodimo ponosni na svojo kožo.

 

Literatura:

Carroll JM, Hanna S, Guenther LC, Boucher N. Comparison of topical antiaging creams in the management of lateral canthal lines. Journal of Cosmetic Dermatolog. 2019;00:1-11

Moldovan M, Lahmar A, Bogdan C, Părăuan S, Tomuță I, Crișan M. Formulation and evaluation of a water-in-oil cream containing herbal active ingredients and ferulic acid. Clujul Medical. 2017; 90(2):212

Iskreni do vas
in vaše kože
  • Ne želimo, da se odločate med naravno ali nenaravno kozmetiko, ampak znate izbrati tisto, kar deluje in je dobra za vašo kožo.
  • Skrbno izbiramo sestavine, ki delujejo!
  • Aktivne učinkovine, ki so izbrane % glede na željen učinek in ne le za uvrstitev na dekleracijo (INCI)!
  • Naravno ne pomeni vedno varno!
    Naši izdelki, so dermatološko testirani in iz izbranih sestavin, ki so se v NAŠI praksi in ne le TEORIJI izkazali na koži blagodejno in nedražeče.
Več kot 60.000
zadovoljnih strank
Preverjen kupec
Aleksandra R.
5.0
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #

Odlične kreme! S hčerko sva navdušeni nad Protect balm, jaz jo uporabljam za obraz, ker imam zelo občutljivo, suho kožo; hčerki pa mažem suhe flekce po telesu, posledice reakcije na hrano. ❤️

#

Pravljična dobrodelnost

SkinFairytale od vsakega prodanega izdelka, 10 centov nameni v dobrodelne namene. Do danes se je v ta namen izplačalo že več kot 2.500 eur. Da ta znesek še povečamo, pa nam s svojim nakupom lahko pomagate tudi vi! :)