Z izdelano v Sloveniji.
SLO
LITTLE ONE'S - NOVA OTROŠKA LINIJA !

Napake pri umivanju las

Nega las in lasišča – kaj početi in kaj ne?

Ravno preden sem začela pisati to objavo, sem na socialnih omrežjih zasledila en napis, s katerim se lahko poistoveti verjetno vsaka ženska in sem se odločila, da z njim začnem tokratno objavo. Pravi pa takole: ”How annoying is it, when hair wash days don’t line up well with your social events”. Če sem se s čem kdaj poistovetila, sem se s tem ☺

Malo za šalo, malo zares. V tokratni objavi bomo govorili o pogostih navadah pri pranju in negi las in razložili ali je prav, da jih počnete ali ne.

Namen umivanja las je predvsem čiščenje. Na lasišče se v času med pranji izloča veliko sebuma, tudi znoja, hkrati pa se v lase ujame veliko umazanije iz okolice – od prašnih delcev, do bakterij,.. Tiste z mastnimi lasmi k pranju sili dejstvo, da naše lasišče izgleda neurejeno in umazano. Vendar mnogi perejo lase prepogosto – beri vsak dan. Ali je to priporočeno? V primeru, da ste športniki, ki se vsakodnevno potijo, je vsakodnevno umivanje las logično, ampak za vse ostale pa vsakodnevno pranje ni potrebno. Zakaj pa ga niti ne priporočam? Tudi naše lasišče je koža, kar pomeni, da imamo tudi na lasišču kožno bariero. Podobno, kot na obrazu ali drugje po telesu lahko s prepogostim čiščenjem ali grobimi sredstvi poškodujemo kožno bariero na lasišču, kar privede do pojava rdečice, srbečice, občutljivosti. V kolikor si zelo pogosto umivate lase pazite, da uporabljate nežne šampone, kot je naš Skinfairytale Shampoo, ki ne bo poškodoval bariere in razdražil lasišča z agresivnimi površinsko aktivnimi snovmi.

Medtem pa tisti z bolj suhim lasiščem včasih pozabijo na pranje. Vendar predolgo odlašanje umivanja las tudi ni zaželjeno, saj so lasje leglo umazanije, ki se lahko prenese tudi na vaš obraz in potencialno vpliva na nastanek aken, hkrati pa lahko pride tudi do iritacije lasišča in pojava rdečice. Najbolj optimalno je umivanje na 2-4 dni.

Kako delujejo šamponi?

Površinsko aktivne snovi delujejo tako, da oslabijo vezi delcev nečistoč, ki se oprijemajo las in lasišča. Površinsko aktivne snovi nečistoče raztopijo in preprečujejo, da bi se te ponovno vezale na lasišče. Sestavljene so iz hidrofobnega dela (veže olje) in hidrofilnega dela (veže vodo). Tako se na hidrofobne dele površinsko aktivnih snovi veže sebum, na hidrofilne dele pa v vodi topne nečistoče.

Kako pravilno umivati lase?

Zdaj si verjetno mislite zakaj to pišem, pa sej to zna vsak? Velikokrat opažam, da nas večina pri umivanju las počne enake napake. Katere so?

Namesto, da bi šampon nanesla samo na lasišče, ga naneseš tudi po celotni dolžni las

To napako počnejo skoraj vse punce, ki jih poznam. Poleg tega, da šampon nanesejo na lasišče, ga posebej nanesejo tudi po celotni dolžini las. Vendar niso lasje tisti problematični, ki so umazani, temveč lasišče. Zato ni potrebno nanašati šampona po celotni dolžini las, ker to samo povzroči, da so lasje bolj suhi. Šampon nanesite samo na lasišče in ga dobro vmasirajte. S tem se bo nekaj šampona preneslo tudi po laseh. S spiranjem bo šampon tekel tudi po laseh in očistil njihovo površino. Še posebej, če bi imate barvane ali zelo suhe lase se izogibajte nanašanju šampona po celotni dolžini las.

Šampon pustimo dalj časa na lasišču ali pa ga ne odstranimo dobro

Včasih se zgodi, da šampona preprosto ne speremo dovolj dobro iz lasišča. Če se to zgodi, ostanejo na površini lasišča ostanki površinsko aktivnih snovi. Površinsko aktivne snovi v šamponih so večinoma anionske (natrijev lavril sulfat, natrijev lavret sulfat) in imajo precej visok pH. pH naše kože se giblje medf 4,5 in 6 in pH kože na lasišču ni prav nič drugačen, kot na drugih delih telesa. Ostanek površinsko aktivnih snovi z visokim pH na lasišču lahko povzroči lokalno povišanje pH in posledično draženje. Visok pH lahko poveča negativni električni naboj površine lasnih vlaken in s tem poveča trenje med lasmi. To lahko privede do poškodbe kutikule las in do njihovega lomljenja. Šamponi z nižjimi vrednostmi pH povzročijo manj naelektrenosti, ker ne tvorijo toliko negativnega električnega naboja na površini las. 

Šampon in balzame spiramo tako, da nam voda teče po hrbtu

Se ti po hrbtu velikokrat pojavljajo zaprti komedoni ali celo akne? Razlog za to je verjetno v nepravilnem spiranju čistilnih in negovalnih izdelkov s površine las. Šamponi in balzami v večini vsebujejo molekule imenovane polimeri. Polimeri so velike molekule, ki se zelo dobro oprimejo površine, kamor jih nanesete. Zaželjeni so predvsem v šamponih in balzamih, da ti ne spolzijo iz las in jih ohranjajo na mestu nanosa tako dolgo, dokler jih ne speremo. Če spiramo lase tako, da nam šampon ali balzam tečeta po hrbtu se ti polimeri lahko oprimejo kože na hrbtu. Te zelo težko speremo brez gela za tuširanje, ki ga na hrbtu s težavo uporabimo. Posledično ti polimeri ostanejo na površini kože na hrbtu in delujejo okluzivno. To pomeni, da nič ne more v kožo, pa tudi nič ne more iz nje. To lahko povzroči nastanek izpuščajev ali aken, zato je bistvenega pomena, da lase vedno spirate tako, da glavo nagnete naprej ali pa na stran in s tem preprečite, da bi vam šampon oziroma balzam prišel v stik s kožo.

Blog nastal v sodelovanju s Cosmedoc.si

Iskreni do vas
in vaše kože
  • Ne želimo, da se odločate med naravno ali nenaravno kozmetiko, ampak znate izbrati tisto, kar deluje in je dobra za vašo kožo.
  • Skrbno izbiramo sestavine, ki delujejo!
  • Aktivne učinkovine, ki so izbrane % glede na željen učinek in ne le za uvrstitev na dekleracijo (INCI)!
  • Naravno ne pomeni vedno varno!
    Naši izdelki, so dermatološko testirani in iz izbranih sestavin, ki so se v NAŠI praksi in ne le TEORIJI izkazali na koži blagodejno in nedražeče.
Več kot 60.000
zadovoljnih strank
Preverjen kupec
Aleksandra R.
5.0
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #

Odlične kreme! S hčerko sva navdušeni nad Protect balm, jaz jo uporabljam za obraz, ker imam zelo občutljivo, suho kožo; hčerki pa mažem suhe flekce po telesu, posledice reakcije na hrano. ❤️

#

Pravljična dobrodelnost

SkinFairytale od vsakega prodanega izdelka, 10 centov nameni v dobrodelne namene. Do danes se je v ta namen izplačalo že več kot 2.500 eur. Da ta znesek še povečamo, pa nam s svojim nakupom lahko pomagate tudi vi! :)