LITTLE ONE'S - NOVA OTROŠKA LINIJA !

Roke- kožne spremembe in nega

Enako tretirate zgornjo in spodnjo dlan? Zakaj imate vedno bolj mastne spodnje dele dlani, na zgornjem delu pa se vam vse tako hitro vpije? Kdaj bi bilo idealno nanašanje kreme za roke? 

Spodnji del dlani je debelejši, nima lasnih mešičkov in lojnic. Površina je iz prog in grebenov imenovanih dermatoglifi. Zgodnji del dlani pa je bistveno drugačen od spodnjega dela dlani. Koža je manj debela in bolj pigmentirana, tudi bogata z dlačicami in žlezami.

Po navadi nas moti, ker nam spodnji del dlani po nanosu kreme ostane masten, saj je navadno ta del bolj hidratiran, ker je manj izpostavljen zunanjim dejavnikom. Večinoma je na udaru le zgornji del dlani, kjer imamo ˝normalno˝ kožo, zato tudi ta predel potrebuje več naše pozornosti in nege. 

Kaj bi bilo idealno za nego rok?

Kozmetični Izdelki, ki bi bili namenjeni le zgornjemu ali le spodnjemu delu dlani. Ampak to ni ravno praktično, zato obstajajo izdelki, ki več ali manj ugodijo celotni dlani. Je pa tudi res, da so večinoma kreme za roke cenovno zelo dostopne in si proizvajalec ne more privoščiti nekih ekstremno dragih sestavin in se zato poslužujejo preverjenih sestavin, ki so bolj poceni. 

Kaj se zgodi med in po umivanju rok?

Ko si roke umijemo, ne odstranimo le umazanije, ampak porušimo tudi našo bariero, ki ščiti kožo. Takšna koža je bolj dovzetna za vdor alergenov in se hitreje odzove na dražeče snovi. Torej, najbolj idealno bi bilo, da bi imeli kremo za roke poleg mila in bi si roke namazali vedno po umivanju. Priporočamo AtopicCream.

V razpredelnici smo opisali najbolj pogoste kožne spremembe, ki jih lahko imamo na dlaneh. 

Kožna sprememba Potek, izgled Vzrok
Kalus Zadebelitev povrhnjice, ki se nahaja med prsti dlani Daljši, enakomeren pritisk
Bradavica Trda, razpokana površina, pogosto na zgornjem delu dlani Virus
Vitiligo Nepravilna depigmentacija kože Spremembe v sintezi melanina
Suhost rok Nizek nivo vlage Kozmetični izdelki, konstantna uporaba čistilnih sredstev in razkužil, mraz, bolezen
Melanoza ali senilni lentigo Temno rjave lise na več predelih Fotostaranje
Hiperhidroza Povečana proizvodnja znoja, ki povzroča maceracijo znojenje Nevroendokrini 
Dishidroza Mehurčki napolnjeni s tekočino, spremljajoča srbečica Ne vemo

Kaj pa razkužila?

Naše roke so v zadnjem času izpostavljene pogostejšemu umivanju pa tudi razkuževanju. Posledično pa so roke veliko bolj suhe, hkrati pa je kožna bariera porušena, zato je nega rok skoraj obvezna. V nadaljevanju se bomo bolj posvetili suhosti rok in na kakšne načine lahko to izboljšamo ali celo preprečimo. 

Kozmetični izdelki za nego rok vsebujejo sestavine, ki:

  1. Negujejo kožo na dlaneh 
  2. Povišajo nivo vlage v koži
  3. Pripomorejo k normalnemu delovanju kožne bariere
  4. Pripomorejo k celjenju
  5. Posvetljujejo madeže
  6. Ščitijo pred UV žarki

Kaj so vlažila in katere poznamo?

Delujejo po dveh mehanizmih. Lahko delujejo okluzivno, kar pomeni, da na koži naredijo film in preprečujejo, da bi voda izhlapevala. Lahko pa so vlažilci, ki zadržijo vodo v roženi plasti. Poznamo pa še emoliente, ki so lipofilne snovi, kot okluzivi, a ti po navadi podpirajo normalno delovanje kožne bariere in tako preprečijo preveliko izgubo vode.

Katere snovi so primerne za obnovo naše bariere?

Rastlinska olja, ki vsebujejo linolno, linolensko in arahidonsko kislino, vitamin E in derivati vitamina A, holesterol in ceramidi in pa alfahidroksi kisline. Večinoma te snovi pripomorejo k normalnemu delovanju bariere ali pa pripomorejo k njeni obnovi. 

Za celjenje se največkrat uporablja alantoin in cantella asiatica. 

Snovi, ki posvetljujejo temne madeže po dlaneh so predvsem kojična kislina, različni rastlinski ekstrakti kot je na primer rožmarin, aloe vera, kamilica, zeleni čaj, murva, vitamin C in derivati. 

Za zaščito pred UV žarki pa lahko uporabljamo mineralne ali kemične filtre. 

Nekaj nasvetov

  1. Če vaše roke niso preveč zahtevne, bo dovolj lahka krema za roke,  lahko naš AtopicLotion ali AtopicCream.
  2. Če so vaše roke zelo suhe, vam priporočamo kremo z bolj bogato teksturo. Kot je AtopicCream/AtopicLotion v kombinaciji s ProtectBalmom.
  3.  Če imate kožo poškodovano zaradi uporabe razkužil, koža je pordela in skeli, uporabite AtopicBalm na vnetih predelih, nato nadaljujte z AtopicCream in/ali ProtectBalmom.
  4. Če so vaše roke občutljive, se izogibajte krem z dišavami. Vsi naši izdelki so primerni za občutljivo kožo.
  5. Za boljšo mikrocirkulacijo rok uporabite kreme z mentolom, evkaliptusom, ali ekstraktom ginka.
  6. Za boljši efekt kreme, si lahko na roko nadenete rokavičke.
  7. Umivajte posodo z rokavicami, da preprečite močenje rok in poškodbo bariere. 
  8. Pozimi nosite rokavice, saj bodo vaše roke zaščitile pred zunanjimi dejavniki. Za zaščito kože pred pokanjem v zimskem času vam priporočamo ProtectBalm.

 

[button et_class=”” target=”_self” style=”medium” url=”https://skinfairytale.si/trgovina/” icon=”” title=”VSTOPI V TRGOVINO”]

 

Abzug JM, Cappel MA. Benign Acquired Superficial Skin Lesions of the Hand. The Journal of Hand Surgery, 2012:37(2);378–393

Weber TM, Schoelermann AM, Breitenbach U, Scherdin U, Kowcz A. Hand and Foot Moisturizers. Cosmetic Dermatology. 2016:139–147.

Rigano L. Formula Anatomy Deciphered – Hand Creams and Sanitizers. Cosmetics&Toiletries. 2013. 

Iskreni do vas
in vaše kože
  • Ne želimo, da se odločate med naravno ali nenaravno kozmetiko, ampak znate izbrati tisto, kar deluje in je dobra za vašo kožo.
  • Skrbno izbiramo sestavine, ki delujejo!
  • Aktivne učinkovine, ki so izbrane % glede na željen učinek in ne le za uvrstitev na dekleracijo (INCI)!
  • Naravno ne pomeni vedno varno!
    Naši izdelki, so dermatološko testirani in iz izbranih sestavin, ki so se v NAŠI praksi in ne le TEORIJI izkazali na koži blagodejno in nedražeče.
Več kot 60.000
zadovoljnih strank
Preverjen kupec
Aleksandra R.
5.0
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #

Odlične kreme! S hčerko sva navdušeni nad Protect balm, jaz jo uporabljam za obraz, ker imam zelo občutljivo, suho kožo; hčerki pa mažem suhe flekce po telesu, posledice reakcije na hrano. ❤️

#

Pravljična dobrodelnost

SkinFairytale od vsakega prodanega izdelka, 10 centov nameni v dobrodelne namene. Do danes se je v ta namen izplačalo že več kot 2.500 eur. Da ta znesek še povečamo, pa nam s svojim nakupom lahko pomagate tudi vi! :)