LITTLE ONE'S - NOVA OTROŠKA LINIJA !

SPF? Čudežna beseda, ki je postala resnično pomembna.

Pred leti me sončne kreme niso preveč zanimale.

Pretežke, premastne, občutek na koži ni bil nič kaj prijeten. Če sem jo nosila, je le to bilo v času poletja, na morju, ko sem jo uporabila količina izdelka ni bila zadovoljiva, nanos ni bil ustrezen … z eno besedo nič ni štimalo. 🙂 Vse skupaj je bilo kot, da nič ni bilo.

Pri 22-ih sem prvič, zadnjič in upam, da nikoli več doživela sončarico, na oblačen, soparen dan in prvič zavzeto začela stremeti k temu, da bo sončna zaščita morala postati obvezna in nujna. Sončni žarki, tisti lepi sončni žarki, niso več tako zelo varni, kljub temu da so zame osebno izredno pomemben vir brezplačnega vitamina D in dobrega počutja. Žal njihova intenzivnost delovanja na našo kožo, če hočemo ali nočemo, delujejo v obliki prezgodnjega staranja (gubice, madeži …).

1. UVA/ UVB sončni žarki, ki si jih moraš zapomniti.

Naše sonce nam na zemljo pošilja različne UV žarke. Žal pa pred vsemi nismo varni. Ozonska plast, nas ščiti pred UVC- žarki, deloma tudi pred UVB- žarki, preostali del UVB-  žarkov in UVA- žarkov pa žal doseže zemljo in s tem posledično doseže tudi našo kožo.

2. Zakaj se moram bati sončnih žarkov UVA in UVB?

Faza lepe zagorele polti, ki ni več in ni zdrava in se ji, prosim, izogibaj, je iz mode. Seveda je zagorela polt lepa, privlačna, si z njo bolj samozavestna in pogumna, pa naj te vseeno spomnim, da je takšna polt, ki si jo pridobila s pomočjo sončenja in prenosa žarkov UVA in UVB na, v svoje telo nezdrava.

UVA žarki so tisti, ki prodirajo globlje v kožo, tvorijo tudi proste radikale, spreminjajo celice, tvojo kožo na dolgi rok izsušijo, poškodujejo kolagenska vlakna, pospešijo prezgodnje staranje, ko pa jih je tvoje telo vase sprejelo resnično preveč pa, ne pozabi, da lahko izzoveš tudi sončno alergijo, razne pigmentacije in druge nevšečnosti. UVB žarki lahko prodrejo v povrhnjico in so povzročitelji bolečih sončnih opeklin, alergijske reakcije …

Zdaj, ko poznamo pomen sončnih žarkov UVA in UVB, njihovega vpliva, posledic, se lahko dotaknemo ustrezne zaščite. Pri tovrstnem podvigu ne bo dovolj samo sončna krema, temveč spekter več različnih izdelkov, ki nas varujejo. Primerna oblačila, sončna očala, klobuki, kapa, izogibanje uram, ki so še posebej poudarjena v izogib, smo naredili že veliko. Je pa veliko lažje najti primerno pokrivalo, kot najti varno sončno kremo.

3. Mineralna / sintetična zaščita, katero izbrati?

No, pa smo pri delu, ki nas najbolj zanima. Preizkusila sem oboje in ostala zvesta naravnim sončnim kremam z mineralno zaščito. Zelo všeč so mi sončne kreme, ki so obogatene s sestavinami, ki našo kožo dodatno negujejo in kože ne iritirajo.

Mineralni zaščitni filtri so mi všeč, ker začnejo delovati zelo hitro po nanosu. Pozorni moramo biti le, da se dobro vpijejo v kožo. Prijazni so do kože, zato jih rade uporabljajo tudi mamice pri svojih otrocih. Tudi jaz. Privaditi se je treba na to, da lahko puščajo vidne bele sledi, ki so seveda izrazitejše pri temnih polteh in podtonih. Titanijev dioksid (titanium dioxide) in cinkov oksid (zinc oxide) sta sestavini, ki kraljujeta pri mineralni zaščiti. Vpijeta se na zgornje plasti kože in od tam odbijata sončne žarke. Svoje delo opravita odlično, če jo nanašamo v pravilni količini in redno ponavljamo njun nanos.

Je pa res, da je za tovrstno sončno zaščito potrebno veliko truda, da jih vzljubimo, saj je plastenje tovrstnih sončnih krem izziv, ki ga imaš ali pa nimaš rad.

Sintetični zaščitni filtri te že na sami sončni kremi opozorijo, da jih moramo nanesti na svojo kožo pravi čas pred izpostavitvijo sončnim žarkom. 20- 30 minut pred izpostavitvijo bo ravno dovolj, da bodo začeli primerno delovati. Teksture izdelkov so lahke, ne puščajo belih sledi, se hitro vpijajo, velikokrat imajo lepe, mamljive vonje. Definitivno so formule veliko bolj preproste, hitro vpojne in privlačne v primerjavi z mineralnimi filtri. Lažje jih nanašamo v večjih količinah. Sintetičnih zaščitnih filtrov je na trgu veliko število, le ti pa pa lahko veliko manj prijazni do naše kože. Tovrstne kreme absolutno ne bi priporočila vsaki koži. Če se dotaknemo atopijske kože, zagotovo ne. In prosim, pomisli na otroke, za njih se vedno trudimo in si zaslužijo le najboljše.

4. Kateri zaščitni filter torej izbrati?

Dejstvo je, da ob pravilni količini, rednem nanašanju sončne zaščite delujeta obe vrsti zaščitnih filtrov, je pa res, da je sama sestavinska lestvica, ki sončno kremo kot skupek tvori, lahko neprimerna zate in za tvoj tip kože, ne glede na to, ali je osnova mineralna ali sintetična zaščita. Da boš našla svojo idealno sončno kremo, jih boš morala preizkusiti kar nekaj. 

5. Nanodelci, naj se jih bojim?

Če se osredotočimo na mineralna filtra/ cinkov oksid in titanov dioksid, smo lahko brez skrbi, če vemo in nam je zagotovljeno tudi s strani proizvajalca (le ti nam podatek ali sta mineralna filtra brez nano delcev, zaupajo tudi na svoji embalaži. Nanodelci morajo biti skladni z zakonodajo EU in njihovo direktivo nam embalaži ustrezno označeni na listi sestavin z besedo ‘nano’  v oklepaju). Če pa se doma nahaja Eko Certificirana sončna krema, naj bi že v osnovi bila brez nanodelcev. Kljub temu da so nanodelci tisti, ki mineralni sončni kremi omogočajo lažjo teksturo in nanos, so tudi izredno majhne velikosti in lahko prodirajo v globlje plasti kože.

Res je, da cinkov oksid velja za enega najvarnejših UV filtrov, vendar pa v obliki nanodelcev, lahko povzroči nastajanje prostih radikalov. Poleg tega pa nanodelcev ne marajo morski biologi, ki se s svojim ozaveščanjem trudijo spodbuditi ljudi, organizacije, da prenehajo z uporabo sintetičnih sončnih krem ter mineralnih krem v obliki nanodelcev, saj le te škodijo koralnim grebenom in povzročajo mnogo drugih nevšečnosti v povodnem svetu.

Če izbereš mineralno zaščito brez nanodelcev, si zame osebno zmagovalka, v vseh pogledih.

6. SPF 30 ali SPF 50?

Čisto odkrito ti svetujem, da izbereš čim višji faktor SPF, saj glede na to, da se z neustrezno količino namazane sončne kreme naš faktor bistveno zmanjšuje. Ob prebiranju odličnih člankov sem na Future Derm zasledila podatek, da ob nepravilni količini sončne kreme  faktorja SPF 30 znižamo SPF nekje od 10-15. Ob vsem tem ti resnično priporočam višji faktor SPF, če pa boš zelo, zelo pridna in uporabila pravilno količino, pa si lahko zvesta tisti zaščiti SPF, ki ti je ljubša.

7. Kdaj so sončni žarki najmočnejši?

Saj poznaš tiste besede in zapise od 10 dopoldne pa vse do 16 ure popoldne je pametno, da se močni energiji sonca izogibaš. Opoldne je sonce najmočnejše, takrat bo res super, da se izogibaš nepotrebnim aktivnostim. Ni dobro ne zate, za tvoj organizem, telo in tvojo kožo.

8. Koliko sončne kreme moramo nanesti npr. na svoj obraz, vrat?

Veliko, ogromno, nepredstavljivo zame osebno. 2 mg na kvadratni cm. V praksi je količina sončne kreme ogromna, moja koža, če se osredotočim na obraz, je žal toliko ne sprejme. Na svoj palec in kazalec potegni dve progi sončne kreme, to je nekako okvirna količina, ki jo potrebuješ za celoten obraz, vrat. Pri mineralni zaščiti tovrstna količina po nešteto poskusih, čakanju, da se počasi vpije v kožo žal, ni obrodila sadov, ne da bi se ob tem občutek na koži postal neprijeten. Odkrito se je moja koža v navednicah “zadušila” :).

Če boš v Googlov brskalnik vtipkala ključne besede: How much sunscreen do you need to use on your face, body? Ti bo v kategoriji fotografij prikazalo ogromno primerov slikovnega gradiva, koliko sončne kreme v resnici potrebuješ. Najlažje pa si lahko pomagaš, če imaš doma merilno žličko, s katero pripravljamo odlično pecivo in na njej piše ¼ oz. 1.25 ml (napolni jo in vso količino sončne kreme prenesi na obraz, vrat). Izredno pomembno pa je dejstvo, da nanos sončne kreme redno ponavljaš.

9. Moja tekoča podlaga, dnevna krema, vsebuje zaščitni faktor SPF, je to nadomestilo sončni kremi?

Ne, velik ne. Tvoja dnevna krema nikoli ne bo nadomestila sončne kreme, količina dane zaščite SPF v  izdelku žal nikoli ne bo dosegla ravni sončne kreme. Poleg tega pa bi morala, da bi dosegla naveden SPF, ki ga krema vsebuje na svoj obraz, nanesti nepredstavljivo količino izdelka. Toliko dnevne kreme, tekoče podlage tvoja koža, nikoli ne bi zmogla. Varna zaščita pred soncem je v tem primeru izključno zaščita SPF sončne kreme v pravilni količini nanosa.

10. Je dovolj, da zaščito SPF uporabljam samo v poletnem času?

Ne in še enkrat velik NE. Zaščita  SPF se uporablja čez celo leto. Je tvoj najcenejši anti-age tretma, ki se bo uspešno boril proti prezgodnjemu staranju, pigmentim madežem, lisam … Letni čas ni pomemben, sončna zaščita naj bo del tebe vsak dan, celo leto. Saj veš, tudi, če je oblačen dan, nekje nad oblaki pridno čaka sonce, ki skoznje pronica svojo moč.

11. Katero sončno kremo mi priporočaš?

Tukaj na SkinFairytale blogu ti sporočam, da prav kmalu v mesecu maju na slovenski trg prihaja čisto nova sončna krema. Mineralna sončna krema, cinkov oksid (zinc oxide), SPF 30, širok spekter delovanja, brez nanodelcev, vodoodporna, primerna za atopike, brez vsebnosti eteričnih olj, z vsebnostjo ecocert naravne dišave s prijetnim vonjem in nealergenostjo… krasna bo, obljubim, da je vredno počakati na njen nakup in naslednji zapis, ki ti jo bo predstavil bolj obširno. Katarina je trdo delala, da bo tebi, tvoji družini zagotovila le najboljše. Več mesecev truda bo prav kmalu del spletnih, trgovskih poličk in tega se vsi izredno veselimo. Jaz še posebej, ki bom vedno iskala le najboljše  naravne, mineralne zaščite in jih s ponosom ponesla v svet.

Na koncu vse zapisanih besed pa bi ti rada sporočila le še eno, pomembno je, da skrbiš zase, za svoje počutje, svoje telo, dušo.

Če zaščita SPF ni bila prioriteta, naj te to ne skrbi, ni bila in še vedno ni prioriteta na milijone ljudem. Lahko pa se trudiš po svojih najboljših močeh, jo počasi in postopoma vzljubiš, podpreš tiste proizvajalce, ki so v razvoj sončne kreme dali več kot le samo svoje znanje, temveč sebe kot celoto in je odraz ljubezni ne samo do naše kože, temveč odnos do narave, koralnih grebenov, povodnega sveta. Želim ti, da začneš počasi in postopoma. Nekje na polovici svoje poti boš ugotovila, da ni več tako težko, le izbiraj pametno in premišljeno.

  

Ustrezna količina zaščite SPF za obraz in vrat

  

Se bereva v prihodnjem zapisu, kjer ti predstavim čudovito SkinFairytale sončno kremo, ki bo tvoja nova, zvesta spremljevalka tekom celotnega leta.

Monika CEO, avtorica nagrajenega spletnega dnevnika leta 2018 v kategoriji najboljši slovenski lepotni blog leta 2018/ Sugarlove blog.

Grafike, fotografija: @sugarloveblog

 

Iskreni do vas
in vaše kože
  • Ne želimo, da se odločate med naravno ali nenaravno kozmetiko, ampak znate izbrati tisto, kar deluje in je dobra za vašo kožo.
  • Skrbno izbiramo sestavine, ki delujejo!
  • Aktivne učinkovine, ki so izbrane % glede na željen učinek in ne le za uvrstitev na dekleracijo (INCI)!
  • Naravno ne pomeni vedno varno!
    Naši izdelki, so dermatološko testirani in iz izbranih sestavin, ki so se v NAŠI praksi in ne le TEORIJI izkazali na koži blagodejno in nedražeče.
Več kot 60.000
zadovoljnih strank
Preverjen kupec
Aleksandra R.
5.0
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #

Odlične kreme! S hčerko sva navdušeni nad Protect balm, jaz jo uporabljam za obraz, ker imam zelo občutljivo, suho kožo; hčerki pa mažem suhe flekce po telesu, posledice reakcije na hrano. ❤️

#

Pravljična dobrodelnost

SkinFairytale od vsakega prodanega izdelka, 10 centov nameni v dobrodelne namene. Do danes se je v ta namen izplačalo že več kot 2.500 eur. Da ta znesek še povečamo, pa nam s svojim nakupom lahko pomagate tudi vi! :)